söndag 30 juli 2017

Fingerprints problematik.
Sjunkande priser på sensorer
Fingerprint har tidigare räknat med en sjunkande ASP (average sales price) på 20% men senast i maj gick dem ut med denna info http://omni.se/fingerprint-varnar-kan-bli-varre-an-vi-sagt/a/Jm396 att asp kommer sjunka mer än 20 % under året. Detta ställer naturligtvis krav på ökad volym eller att man får in Iris på flertal volymmodell och där igenom lyckas få högre ASP. Nya samarbetet med Qualcomm kommer ge endel volym men har ännu inte pratats om några tal. Det handlar om tier 2-3 modeller. Qualcomm Snapdragon mobilplattformar så som 435, 430, 427 och 425, samt i 210 och 212. Det pratas om ca 150 modeller med de känns väldigt oklart.

Asp väntas ligga runt 2 USD vad de ligger på i slutet på året känns oklart. Var botten ligger på i prisnivå på dessa sensorer är också en fråga värt att diskutera. Mycket som påverkar materialkostnad och utveckling av sensorn, konkurrens m.m. 

ASP
En sjunkande ASP på 20 % kräver således en ökad volym på 25 % av sensorer. osv
En sjunkande ASP på 30 % kräver således en ökad volym på 43 % av sensorer. osv

Sedan kan man ju även vända detta till något positiv med lägre priser som ofta fingerprints och Christan F gör. Att detta gör de enklar för dem att ta sig in i nya segment och ner i lägre mobilklass modeller och därigenom öka deras volym på försäljning.

En annan postiv grej är ju att detta även drabbar konkurrenterna likväl som fingerprint. Detta kommer att svida som mest för dem mindre då Fingerprint är marknadsledande så borde det sålla bort endel mindre konkurrenter. CF har tidigare kommunicerat att det endas kommer att finnas 3-4 spelar kvar i branschen. Vi får se vilka dessa blir eller om det blir fler som klarar prispressen.

Detta ställer naturligtvis stort krav på innovation, dels för att hålla uppe priserna men även för att slå ut konkurenterna. Vem vinner? Tror att de blir viktigt att va med i racet om In-display sensorerna som väntas komma under 2018. Från både Samsung och Apple.

Det pratas även om att Iris ska kunna höja ASP på mobiler med ca 2 USD sjunkande till större volym. Iris lösningen Delta ID är helt mjukvarubaserad så detta bör ge bättre marginal.

Fingerprints har tidigare kommunicerat att dem levererar ca 1 M sensorer om dagen vet inte hur dem ligger till i nuläget.

Dollar
Ett annat problem är dollarns påverkan på Fingerprins. Dollarna stå just nu i i ca 8,11 USD/SEK.  

Större Kostym
Fingerprints har även mer än dubblat antal anställda sedan i början av 2016. Se raden längs ner på bilden nedan. Detta ställer givetvis ännu högre krav på ovannämnda ökade volymer och marginaler.


Ställ gärna frågor eller rätta mig om jag har antagit något helt fel i mitt inlägg så att jag kan ändra.
Detta är endast mina tankar skall inte ses som någon köp eller sälj rek. Diskutera gärna ovannämnda här nedan.

Dela gärna på Facebook Twitter G+, knapp ser ni längst ner i inlägg för att dela!  =🙏😘

1 kommentar:

  1. FPC kan i sin tur pressa ner priset hos deras leverantörer, det kan vara värt att nämna.

    SvaraRadera