torsdag 14 januari 2016

Put your money where your mouth is.


Två nya köp blev det idag. Fyllde på med Apple till kursen 98,1 USD PE 10,43 känns billigt. Ett nytt innehav som jag har varit sugen på är Disney. Jag vet inte hur många produkter som familjen använder som kommer från Disney men många är det. Dels de och så har priset skjunkigt endel nu de senaste. Disney köpte jag in för 98,52 USD, till PE 17,46. 

The Walt Disney Company, 
Allmänt känd som Disney, är en amerikansk diversifierad multinationella massmedia och underhållning konglomerat med huvudkontor i Walt Disney Studios i Burbank, Kalifornien. Det är världens näst största mediekonglomerat i form av intäkter, efter Comcast.  Disney grundades den 16 oktober 1923 av Walt Disney och Roy O. Disney som Disney Brothers Cartoon Studio, och etablerat sig som ledande inom den amerikanska animation industrin innan diversifiera i live-action filmproduktion, tv och nöjesparker. Företaget drivs också under namnen Walt Disney Studio, sedan Walt Disney Productions. Med på sitt nuvarande namn 1986, expanderat sin befintliga verksamhet och även startade divisionerna fokuserade på teater, radio, musik, publicering och online-medier.

Dessutom har Disney sedan skapat företagens avdelningar för att marknadsföra mognare innehåll än vad som vanligtvis förknippas med sina flaggskeppsfamiljeorienterade varumärken. Företaget är mest kända för produkterna i sitt filmstudio, Walt Disney Studios, som är idag en av de största och mest kända studios i amerikansk film. Disney äger och driver ABC broadcast-tv-nätet; kabel-tv-nät som Disney Channel, ESPN, A + E Networks, och ABC Family; publicering, merchandising, musik och teater divisioner; och äger och licensierar 14 nöjesparker runt om i världen. Företaget har varit en del av Dow Jones Industrial Average sedan 6 maj 1991. En tidig och välkända tecknade bildandet av bolaget, Musse Pigg, är en primär symbol för Walt Disney Company.

Apple Inc 
I vardagslag benämnt Apple, är ett amerikanskt dator- och hemelektronikföretag grundat 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne. Företaget har cirka 92 600 anställda och omsatte 2014 nästan 183 miljarder amerikansk dollar. Företagets aktievärde den 1 januari 2016 var ungefär 590 miljarder amerikanska dollar. Den 20 september 2011 gick Apple om Exxon Mobil i aktievärde och var därmed världens högst värderade företag.
Apple var en av de tidigaste tillverkarna av persondatorer och var bland annat först med att serietillverka datorer med grafiskt användargränssnitt och datormus. Under 1980-talet hårdnade konkurrensen och Apples marknadsandel krympte.[3][4][5] Produkterna är kända för sin användarvänlighet, påkostade och eleganta design där även baksidan designats väl. Företaget och dess chefsdesigner Jonathan Ive har vunnit ett flertal designpriser och utmärkelser för innovation av sina produkter. Utmärkande för Apple är att deras nya produkter har namn som börjar med ett gement i och den följande bokstaven i namnet är versal ex. iMac, iPod, iTunes, iMovie, iPhone, iPad osv. Detta "i" kan antingen stå för internet, intelligent, och på senare tid har det framgått för att ge en mer "personlig" touch åt produkterna, eftersom ett versalt i är jag på engelska.
Några av Apples mest framgångsrika produkter är persondatorn Macintosh, framför allt enhetsdatorn Imac, operativsystemet Mac OS X, mp3-spelaren Ipod och den internetbaserade musikaffären Itunes Store. Apples senaste satsningar inkluderar mobiltelefonen Iphone och surfplattan Ipad. Iphone står för huvuddelen, cirka 65 procent, av företagets intäkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar